Sepet

* 900₺ üzeri siparişlerinizde kargo bedava!

Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Akdeniz Diyetinin temelini oluşturan zeytinyağının, sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Temel yağ asitleri kaynağı ve yağda çözünen E ve K vitaminleri açısından zengin olan zeytinyağı kendine has güzel tadı ve kokusu ile natürel olarak tüketilebilen önemli bir gıdadır. Peki her derde deva natürel sızma zeytinyağını nasıl saklayalım ki hem sağlığımıza faydalı olmaya hem de hem kalitesini korumaya devam etsin?

Öncelikle belirtelim ki natürel sızma zeytinyağının 4 büyük düşmanı vardır: Işık, Isı, Oksijen ve Nem!

Üretim tamamlandıktan sonra tüketicilere sunmayı beklerken ürün kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaları önlemek için uygun şartlarda depolanması önemlidir. Natürel sızma zeytinyağı serin, kokusuz, nemden ve ışıktan uzak ortamlarda paslanmaz krom çelik tanklarda muhafaza edilmelidir. Depolama tanklarına azot veya argon gazı gibi nötr gazlar ilave etmek ise hava ile temasını kesmek için uygulanan bir yöntemdir. İdeal depolama sıcaklığı ise 18-20 °C arasındadır.

Depolama koşullarından bahsettik, natürel sızma zeytinyağı saklanmasında dikkat edilecek diğer unsur ise doğru ambalaj seçimidir. Altını çizmek istiyorum ki zeytinyağının plastik ile bir araya gelmemesi gerekiyor. Zeytinyağı kimyasal yapısı sebebiyle plastikteki kanserojen madde dioxin ile etkileşime girer. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki plastik ambalajlar zeytinyağı saklamak için uygun değildir.

Koyu renkli cam şişeler, natürel sızma zeytinyağını en iyi saklayacak ambalaj malzemeleridir. Hava ve ışık almasını engelleyerek natürel sızma zeytinyağının kalite özelliklerini korumasını sağlar. Teneke ambalajlar da alternatif oluşturur ancak kısa sürede tüketilmeyecek miktarlar satın alındığında ambalaj açılır almaz koyu renkli cam şişelere havayla en az temas edecek şekilde aktarılıp kokusuz ve serin ortamda muhafaza edilmesi önerilir. Zeytinyağı kokuyu hızla absorbe edebilir. Bu nedenle zeytinyağı muhafaza ederken keskin kokulu diğer malzemelerin yanına koymaktan da kaçınılmalıdır.

Zeytinyağının tavsiye edilen raf ömrü Türk Gıda Kodeksinde de belirtildiği üzere 2 yıldır. Tabi ki uygun saklama koşullarında saklandığı takdirde. Zeytinyağı kendine özgü tadı, kokusu, rengi ve aromasını yavaş yavaş yitirilebilir. Olea Aera olarak ambalajın kapağı açıldıktan sonra kısa sürede tüketilecek şekilde alışveriş yapmanızı ve sizin için özenle ürettiğimiz ve sakladığımızı natürel sızma zeytinyağlarımızı ısı, ışık, hava ve nemden uzak, güvenle muhafaza etmenizi tavsiye ediyoruz. Yanlış saklama yöntemleri zeytinyağının raf ömrünü kısaltacağı ve kalitesini olumsuz etkileyeceği gibi doğru saklama yöntemleri ile bu zaman kısmen uzatılabilir. Doğanın mucizesi olan bu gıda ürününden faydalanmak için natürel sızma zeytinyağını nasıl saklayalım sorusuna cevap vermek istedik. Afiyetle tüketmeniz dileğiyle!