Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir
Türkiye, Akdeniz Havzasında yer alan zeytinyağı üreticisi bir ülke. Hem de artan üretim miktarları ile dünya zeytinyağı sektöründe önde gelen ülkelerden. Hal böyle olunca zeytinyağı özel olduğu kadar bilgi kirliliğinin de çok olduğu bir konu malesef.
Dile pelesenk olmuş Soğuk Sıkım Zeytinyağı nedir, ne değildir Olea Aera olarak size bundan bahsedelim istiyoruz.
Herşeyden önce ‘Soğuk Sıkım’ bir üretim yöntemidir ve kaliteli Natürel Sızma Zeytinyağı üretiminin olmazsa olmazıdır. Soğuk sıkım üretim yönteminin hasat zamanı ile bir ilgisi yoktur, tamamen zeytinyağının üretim teknolojisi yani yöntemi ile ilgilidir.
Soğuk sıkım zeytinyağı demek zeytinyağı üretilirken zeytin hamurunun sıcaklığının 26 dereceye eşit veya bu dereceden düşük olmasıdır. Burada, makinenin çeperinde dolaşan (asla zeytine değen değil) suyun sıcaklığından bahsediyoruz. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Tebliği ise aşağıdaki gibi ifade etmektedir:
“Soğuk sıkım” ifadesi zeytin hamurunun 27 ˚C’nin altında perkolasyonu veya santrifüjü ile elde edilen natürel sızma veya natürel birinci zeytinyağları için kullanılabilir.
Sizin de gördüğünüz gibi tebliğde sadece natürel zeytinyağlarından bahsediliyor çünkü riviera veya rafine zeytinyağları için soğuk sıkım ifadesinin kullanılması söz konusu değildir, bu kalite sınıfındaki zeytinyağları ısıl işlem görmüş zeytinyağlarıdır.
İnternet sitemizde Zeytinyağına dair kısmında Zeytinyağı kalite sınıflarını anlatıyoruz ancak detaylı bilgi de paylaşacağız. Olea Aera ile kendi Zeytin çağınıza doğru çıkacağınız bu yolculukta, Natürel Sızma Zeytinyağı başta olmak üzere zeytinyağı konusunda doğru ve bilimsel bilgiyi kalite ürünler ile birlikte sizlere ulaştırma misyonunu üstlenmiş durumdayız. En çok sorulan sorulardan biri Soğuk Sıkım Zeytinyağı nedir ile başladık, devamı gelecek 🙂
Konumuza geri dönersek Zeytin hamurunun sıcaklığı neden bu kadar önemli diye sorduğunuzu duyar gibiyiz:
- Zeytin tanesi, çok miktarda faydalı vitamin ve fenol bileşen içeren bir meyvedir. Bu nedenle zeytinyağının üretim yöntemi, zeytinyağının kalitesini belirleyen önemli bir faktördür.
- Natürel Zeytinyağı üretimi esnasında temelde 3 proses uygulanır.
- Birincisi zeytinlerin kırılması – İkincisi hamurun yoğrulması – Üçüncüsü yağın bu Zeytin hamurundan ayrılması.
- Yoğurma sırasında genellikle hamurdan fazla yağ alabilmek yani verimi arttırmak için maalesef sıcak su kullanan üreticiler bulunmaktadır. İnsan sağlığına direk zarar vermese de ürünün kalitesini doğrudan etkiler. Zeytine, ve zeytinyağından sağlık ve lezzet almak isteyenlere yapılan bir haksızlıktır. Zeytin meyvesinden maksimum faydayı alabilmek, potansiyelini ortaya çıkararak Natürel Sızma Zeytinyağının şifasından ve lezzetinden en üst düzeyde yararlanabilmek için sıcaklık çok önemli bir üretim kriterdir.
- Zeytin içerisindeki yararlı bileşenler olan Polifenoller, sıcaklık arttıkça antioksidan özelliklerini kaybetmeye başlar. Bu nedenle hamur sıcaklığı 27 ˚C üzerine çıktığında zeytinyağı faydalı bileşenlerini kaybetmeye başlayacaktır. Sahip olduğu E vitamini ve aromalar açısından da kayıplar yaşanacaktır.
Soğuk sıkım zeytinyağı bir lüks, ayrıcalık değil Gerçek Zeytinyağı için üretimin olmazsa olmazıdır. Aksi takdirde, pozitif duyusal özellikleri bünyesinde barındıran ve sağlığa faydalı bileşenleri içeren kaliteli bir Natürel Sızma Zeytinyağı üretmek mümkün değildir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi sıcaklık zeytinyağının 4 düşmanından biridir.
Soğuk Sıkım üretim yöntemi sadece Erken Hasat Zeytinyağı ile ilişkilendirilmektedir halbuki hasat zamanından bağımsız olarak kaliteli zeytinyağı üretiminde yok sayılamayacak, es geçilemeyecek bir üretim yönetimidir.
Bilimsel yaklaşım ile üretim yapan Olea Aera, hem Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı hem de Bi’ Delice Natürel Sızma Zeytinyağı serilerinin üretiminde Soğuk Sıkım üretim yöntemini kullanmaktadır. Zeytinlerimiz çok kıymetli, doğanın hediyesi Natürel Sızma Zeytinyağı’ nın hakkını vermek ve sizlere doğal, saf ve gerçek zeytinyağını ulaştırmak için kadim gelenek ile bilimselliği birleştiriyoruz. Üstüne teknoloji ile harmanlıyoruz.